Menu

Руски език

На 12 април 1961 година на борда на космическия кораб „Восток” е първият човек, видял земята от Космоса – съветския космонавт Юрий Гагарин. И първата земна дума, която Космосът чува, е на руски – „Поехали”.

Може би има нещо символично в това, че първият език, прозвучал в космическото пространство, е езикът на най-голямата държава в света.  В хилядолетната си история Русия е ставала начало на много нови пътища за човечество. Циолковски открива реактивния двигател, Менделеев – периодичната система, Фадей Белингсхаузен – Антарктида, Александър Попов – радиотелеграфа, Жуковски – аеродинамиката. И това е само една малка част от приноса на руските хора в развитието на съвременната цивилизация.

Прибавете и онова, което Русия е дала на световната култура  Пушкин, Толстой, Достоевски – в литературата, Чайковски, Глинка, Мусоргски, Прокофиев – в музиката, Айвазовски, Рьорих, Брюлов, Серов и Кандински – в живописта,  Станиславски –  в театъра, Анна Павлова, Галина Уланова, Майя Плисецкая – балета.

               И това не е само история и стара слава. Започнете едно интересно и увлекателно пътешествие с руския език, за да откриете Русия за себе си. Защото, за съжаление, отношението към тази страна и нейния народ твърде често се мени заради политически пристрастия. И ако ви трябват по-прагматични причини, за да се насочите към езика на Пушкин, погледнете към руските пазари. Българският бизнесът разбра, че трябва вече да върне загубените си преди време позиции. Руските туристи са голяма  част от почиващите по нашите морски и планински курорти. А в руските сайтове можете да намерите абсолютно всичко – най-новите книги, най-новата музика, филми, игри и каквото още поискате.

               Нека не ви плашат прословутите руски падежи – руската граматика не е толкова трудна, колкото си мислите. А почти 70% от лексиката ни е обща – предимство, което никой друг език не ви дава. Предлагаме ви системата „Диалог с Россией”, която ще ви въведе леко и достъпно в руската граматика, а ще ви даде и много знания за историята, културата и съвременния живот на Русия и нейните хора.

Учебната система „Диалог с Россией“ е разработена на базата на комуникативния модел, съчетаващ възможности за основни езикови знания, устно и писмено общуване на руски език и запознаване с нравите и културата на Русия. Всеки учебник включва уводен курс „Первые шаги“, комплексен курс от десет тематични учебни единици (разработен структурно на две нива по трудност), текстотека, руско-български речник и граматични таблици. Акцентите в темите са поставени върху езиковата подготовка и аудирането, четенето, странознанието, работата върху учебен проект и интегративни дейности. Богатият илюстративен материал спомага за пълноценното възприемане на учебното съдържание и за изграждане на представа за Русия и нейните хора.