УЦ Планета в социалните мрежи
16 март
2016
Новини
2114 Прегледа

Най-трудните езици в света

Кой е най-сложният език в света

Хората често питат кой език е най-труден за учене. Какво да отговорим? На света има много сложни езици. По-долу ще видите списък на някои от най-трудните за усвояване. Но запомнете, че по определени причини някой език може да окаже труден именно за вас, така че накрая може да си съставите собствен списък на трудните езици.

Десетте най-сложни езика

Арабският, китайският и японският се смятат за най-сложните езици в света по данни на Института за дипломатическа служба на Държавния департамент на САЩ. Финландският, унгарският и естонският също влизат в групата на най-сложните заради огромното количество падежи. Освен това тяхното произношение е дори по-сложно от това в азиатските езици, тъй като имат цял набор от умопомрачителни дълги съгласни.

  1. Китайски. Този език попада в списъка на най-трудните по много причини. Например йероглифите, използване за писане, са много сложни и древни. Всяка дума се означава с отделен символ, който не е фонетичен, така че не дава никаква представа как се произнася думата. Тоналната система също не прави нещата по-лесни, защото в китайския има четири тона. А ето и още една причина – в китайския има огромно количество омофони (думи, които звучат еднакво). Например думата „ши“ се свързва с 30 различни морфеми. Някои започват да учат китайски само заради това, че той не прилича на никой друг език и е толкова сложен.
  2. Арабски. Първата сложност идва от писането. Много букви имат четири различни начина на писане – в зависимост от мястото им в изречението. Гласните не се използват при писане. Звуците са сложни, но думите са още по-сложни. Ако започнете да учите арабски, не очаквайте да срещнете познати думи. Глаголът в арабския стои преди подлога и допълнинието. Глаголът има три числа, така че съществителните и глаголите трябва да се учат в единствено, двойствено и множествено число. Сегашното време има 13 форми. Съществителните имат три падежа и два рода. Още един проблем са диалектите. Арабският в Мароко е толкова различен от арабския в Египет, а и от литературния арабски, както френският се различава от латинския.
  3. Туюка – езикът на източна Амазонка. Неговата звукова система не е много сложна – прости съгласни и няколко носови гласни. Но аглутинацията (словообразуването)!!! Например думата „hóabãsiriga“ означава „Аз не зная, как да напиша“. В езика има две думи за „ние“ – включваща и изключваща. Класовете съществителните в езика туюка са между 50 и 140. А най-удивителното в езика е това, че глаголите имат специални окончания, които дават представа откъде говорещият знае това, за което говори. Например „Diga ape-wi” означава „Момчето игра футбол“ (Зная, защото го видях).
  4. Унгарски. Първо, в унгарския има 35 падежа или форми на съществителните имена. Само това е достатъчно да сложите езика сред най-трудните за учене. В унгарския има много експресивни идиоми и много наставки. Голямото количество гласни и това, как се произнасят(дълбоко в гърлото)правят езика сложен за говорене от чужденци. За изучаването и за поддържането на унгарския се изискват много повече усилия, отколкото за много други езици.
  5. Японски. Езикът е труден най-вече заради това, че писането се различава от произношението. С други думи вие не можете да се научите да говорите, докато четете на японски. И обратното. Освен това има три различни системи на писане. Системата кандзи използва китайските йероглифи. Студентите трябва да знаят от 10 до 15 хиляди йероглифа – и не помага нищо друго освен ученето. Освен това в писмения японски се използват две сричкови азбуки – катакана за чуждите думи и хирагана за писане на наставките и граматическите частици.
  6. Навахо. Този уникален език също претендира за място в списъка на най-сложните. По време на Втората световна война езикът навахо е бил използван като код за изпращане на съобщения по радиото (радистите за били билингвисти, владеещи навахо). С този метод информацията се е шифровала много бързо. Японците така и не успели да разчетат този код. Навахо е бил избран не само, защото е много сложен, а изащото не съществували публикувани речници или граматики на езика. Глаголите в езика навахо например имат различни представки за всяко едно от граматичните лица.
  7. Естонски. В естонския има много твърда система от падежи. Падежът е граматична категория, която влияе на поведението на думите в изречението. В естонския има 12 падежа – два пъти повече, отколкото в другите славянски езици. Освен това в него има и много изключения от правилата, много думи могат да обозначават няколко различни понятия.
  8. Баският също влиза в топ десет на най-сложните езици според данни на Британското министерство на външните работи. В него има 24 падежа. Не можете да намерите връзка между баския и кой да е друг индоевропейски език. Възможно е това да е най-старият език в Европа. Той се отнася към аглутинативните езици (думите се образуват като се прибавят фонетично непроменящи се представки, наставки и окончания). Той е по-скоро синтетичен, а не аналитичен език. С други думи, за да се обозначат връзките между думите в изреченията, се използват падежни окончания. В този език се променя не само окончанието на глагола, а и неговото начало. В допълнение към към обичайните наклонения в индоевропейските езици в баския има и няколко допълнителни – например потенциално. В езика има сложна система за обозначаване на подлога, прякото и непрякото допълнение – и всички те са част от глагола.
  9. Полски. В езика има седем падежа, а в граматиката му изключенията са повече от правилата. Например в немския има четири падежа и всички те са логични. При ученето на полски ще са ви нужни повечко време и сили, за да откриете логика и правила. Най-вероятно ще ви се наложи преди това просто научите езика. Освен това поляците рядко общуват с чужденци, говорещи техния език, така че ще ви се наложи много да внимавате за произношението си, иначе може да не ви разберат.
  10. Исландският е много сложен за учене заради своя архаичен лексикален запас и сложната граматика. В него са се запазили всички стари склонения на съществителните и спреженията на глаголите. Много от звуковете в исландския език нямат точен аналог в никой друг език. Можете да ги научите само ако слушате записи или като общувате с исландци.

И запомнете – колкото повече езикът се отличава от родния ви, толкова по-трудно ще ви бъде да го учите. А ако в езика няма и логика, той става още по-сложен.

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни постове

Най-трудните езици в света
16 март 2016
Новини
Най-трудните езици в света
Учебен център "ПЛАНЕТА" представя едни от най-трудните езици в света
ПАРТИ!!!
19 август 2015
Новини
ПАРТИ!!!
На 1 март УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ПЛАНЕТА организира ПАРТИ за всички служители на ДЕВНЯ ЦИМЕНТ АД, на което ще се раздадат дипломите за приключилите обучения.
РЕКЛАМНА ФОТОСЕСИЯ НА УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ПЛАНЕТА“ ПО СЛУЧАЙ НОВИЯ САЙТ И НОВАТА УЧЕБНА 2015-2016 ГОДИНА
25 септември 2015
Новини
РЕКЛАМНА ФОТОСЕСИЯ НА УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ПЛАНЕТА“ ПО СЛУЧАЙ НОВИЯ САЙТ И НОВАТА УЧЕБНА 2015-2016 ГОДИНА
Всички знаем известната поговорка: „По дрехите посрещат“.

Реклами