УЦ Планета в социалните мрежи
03 юни
2016
Новини
993 Прегледа

Защо трябва да инвестираме в изучаването на чужди езици?

Познанията по чужди езици са приоритет в Европа

Нуждата от езикови умения в рамките на Европа се оказва все по-осезаема през последните години. Проведеното през 2012 година Европейско проучване за езикова компетенция проверява ученици на възраст между 14 и 16 години относно това до колко са компетентни по своя първи чужд език. Резултатите показват различни нива на владеене на езика. Например в Малта и Швеция 82% от таргет групата говорят английски като пръв чужд език, докато в Испания и Франция-респективно 29% и 14 %. Едновременно с това през същата година бива публикувано изследване, че в Англия по-малко от 9% от тийнейджърите имат базови познания по втория чужд език, който изучават в училище.
И така, защо трябва всеки (независимо дали ученик или не) да се мотивира да изучава чужд език, дори и да не изпитва такава нужда. Подгответе се да Ви мотивираме!

Езиковите умения са решаващи за международната мобилност

Ученето на езици е в центъра на европейската схема за международна мобилност Еразъм+, в която студенти от различни университети се обучават в други европейски университети и обменят езиков и културен опит помежду си. Езиковите умения са от ключово значение за качеството и ефективността на този международен опит, затова владеенето на чужди езици ще Ви помогне за по-лесната комуникация с други студенти като така ще превърнете престоя си по тази програма в незабравим спомен!

Езиците Ви дават конкурентно предимство

Освен, че езиковите умения улесняват престоя Ви в различни части на света по-лесен, те могат да допринесат за това да придобиете конкурентно предимство на пазара на труда в днешния бизнес свят. Много хора вярват, че английският език е достатъчен, за да получиш мечтаната позиция. Но днес, когато владеенето на английски език се приема от работодателите по-скоро като даденост, кандидатите за работа, владеещи още един или два чужди езици, със сигурност ще притежават конкурентно предимство.

Езиковите умения са обвързани с интеркултурните умения

Друга полза от ученето на език е връзката между езиковите познания и междукултурните умения, което ни прави по-адаптивни за пребиваване в различни общества, по-отворени към междукултирните различия и по-склонни към преодоляване на кроскултурните конфликти.

Владеенето на чужди езици може да подобри когнитивната функция

Изследване, направено относно начина, по който човешкия мозък функционира, показва, че хората с познания по два езика са подобрили когнитивните си функции. Изглежда,че контролът, необходим за владеене на два или повече езици, помага с преработването на друга информация, водеща до по-чист сигнал за учене.
Като допълнение, веднъж щом втори чужд език бива научен, е по-лесно да се научи трети, заради овладяната вече способност за вниманието към детайлите. Казано с други думи, езиковите умения Ви правят по-схватливи и разсъдливи в различни аспекти от живота.
Всички тези ползи могат да се постигнат в различен етап от живота ни и разбира се никога не е късно за научаване на нов език. Ако обаче сте студенти все още или започвате да учите в университета, е много по-лесно да бъдете мотивиран да учите нов език.
Съгласни ли сте с изброение предимства, които владеенето на нови езици би Ви предоставило? Полезно ли е всеки да изучава поне един чужд език? Ако отговорът Ви е да, ние с радост ще Ви помогнем да станете част от голямото мултикултурно семейство на света!

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни постове

Най-трудните езици в света
16 март 2016
Новини
Най-трудните езици в света
Учебен център "ПЛАНЕТА" представя едни от най-трудните езици в света
ПАРТИ!!!
19 август 2015
Новини
ПАРТИ!!!
На 1 март УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ПЛАНЕТА организира ПАРТИ за всички служители на ДЕВНЯ ЦИМЕНТ АД, на което ще се раздадат дипломите за приключилите обучения.
РЕКЛАМНА ФОТОСЕСИЯ НА УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ПЛАНЕТА“ ПО СЛУЧАЙ НОВИЯ САЙТ И НОВАТА УЧЕБНА 2015-2016 ГОДИНА
25 септември 2015
Новини
РЕКЛАМНА ФОТОСЕСИЯ НА УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ПЛАНЕТА“ ПО СЛУЧАЙ НОВИЯ САЙТ И НОВАТА УЧЕБНА 2015-2016 ГОДИНА
Всички знаем известната поговорка: „По дрехите посрещат“.

Реклами