УЦ Планета в социалните мрежи

Български език и литература

Когато заговорим за българския език, обикновено всички се сещаме за думите на Паисий Хилендарски: “О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?“ Но знаете ли какво казва Паисий преди и след тази фраза, превърнала се в клеймо за родоотстъпниците? Нека ви припомним: “Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език“ и „Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!“
Какво ли би казал Светогорският монах, ако можеше да види как съвременните българи изписват славянските думи с латински букви, че дори и с цифри? А какво ли биха казали светите братя Кирил и Методий, ако чуят каква „българска“ реч се лее от устите на политици, журналисти и всякакви „звезди“?
Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език. И дори само това е достатъчно, за да се отнасяме с уважение към него. Но само уважението не е достатъчно. Към родното слово трябва да се отнасяме с любов и преклонение, така, както ни е учил дядо Вазов.
Обучението по български език и литература е насочено именно към това – учениците да разберат, да почувстват и да оценят красотата и богатството на езика, да овладеят книжовната норма и да я прилагат уместно във всички ситуации, с които ще се сблъскат в живота си. Самият предмет, макар да е единен в училищните програми, е съставен от две различни страни на човешкото знание. Изучаването на граматичната и книжовна норма на българския език дава грамотността, която е необходима на всеки човек, която ще му помогне да изгради чувство за себеуважение и лично достойнство. Изучаването на българската литература, на нейните класици и най-добрите и произведения дава поглед към миналото и към бъдещето на народа ни, дава познания за душевността и националния дух, гради чувство за национална гордост, учи на патриотизъм.
Това е, което ние в Учебен център „Планета“ даваме на своите ученици, на онези, които идват при нас, за да овладеят тайните на родното слово, да надникнат в прекрасния свят на българската литература.
Предлагаме ви различни по целенасоченост и продължителност обучения:
– Целогодишни текущи подготовки за ученици от 1 до 12 клас.
– Подготовка за изпитите след 7 клас
– Подготовка за Държавните зрелостни изпити

 

Популярни постове

Най-трудните езици в света
16 март 2016
Най-трудните езици в света
Учебен център "ПЛАНЕТА" представя едни от най-трудните езици в света
ПАРТИ!!!
19 август 2015
ПАРТИ!!!
На 1 март УЧЕБЕН ЦЕНТЪР ПЛАНЕТА организира ПАРТИ за всички служители на ДЕВНЯ ЦИМЕНТ АД, на което ще се раздадат дипломите за приключилите обучения.
РЕКЛАМНА ФОТОСЕСИЯ НА УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ПЛАНЕТА“ ПО СЛУЧАЙ НОВИЯ САЙТ И НОВАТА УЧЕБНА 2015-2016 ГОДИНА
25 септември 2015
РЕКЛАМНА ФОТОСЕСИЯ НА УЧЕБЕН ЦЕНТЪР „ПЛАНЕТА“ ПО СЛУЧАЙ НОВИЯ САЙТ И НОВАТА УЧЕБНА 2015-2016 ГОДИНА
Всички знаем известната поговорка: „По дрехите посрещат“.

Реклами